Van geneeskunde naar geneeskunst

Felicia had een lange been foto gekregen in het Erasmus in november 2019. Het leek erop dat haar rechter bovenbeen zou moeten worden gestopt. Dit kunnen ze meten door röntgenfoto’s te maken van haar linker- en rechterbeen, deze naast elkaar te leggen en een botmeting te doen. Dit klinkt heel simpel, maar is een nauwkeurig werkje. Aan de hand van de foto die van haar hand wordt gemaakt kunnen ze kijken wat de leeftijd van haar skelet is. Nu is Felicia 13 ½ jaar, maar haar skeletleeftijd is 12 jaar. Dat betekent dat ze nog wel even zal groeien.

Dus……………….. lang verhaal kort is dat we op 18 maart 2020 wederom deze foto’s moeten gaan nemen. Ongeveer elke drie maanden. Reden: dat op tijd haar rechterbeen kan worden gestopt, haar linkerbeen langzaam kan bijgroeien en dan hopen we uit te komen op een verschil van ongeveer 2 cm. Dat zou toch geweldig zijn. Dit noemt de arts ook geen geneeskunde maar geneeskunst.

Mochten jullie willen weten hoe het been gestopt gaat worden, lees dan het verhaal van Dr Bessems eens. Hij kan dat haarfijn uitleggen.

Ik hoop rond maart 2020 een vervolg hierover te kunnen geven. Maar vooralsnog doet deze dame het verder heel goed. Het besef is er nu wel heel goed dat Felicia haar linkerbeen in totaal 10 cm langer is geworden. Dat is toch wat. Als ze loopt zie je nauwelijks nog dat ze een verschil heeft van nu ongeveer 3 cm. Het is en blijft heel bijzonder dat dit allemaal mogelijk is.

Reactie(s)