Hoe belangrijk is vitamine D

Tijdens het beenverlengingsproces is het stimuleren van de botaanmaak erg belangrijk. Indien toegestaan is het erg belangrijk er veel op te staan. Maar ook zou een toevoeging van vitamine D in sommige gevallen noodzakelijk kunnen zijn. Overleg altijd eerst met de desbetreffende arts.

Hieronder een stukje uitleg over vitamine D

Vitamine D, een vetoplosbare vitamine, is belangrijk voor sterke botten en tanden en bevordert de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij de instandhouding van de weerstand en bij een goede werking van de spieren. De belangrijkste bron van vitamine D is het zonlicht. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid aangemaakt.

Zonlicht is de belangrijkste bron van vitamine D. Ongeveer tweederde deel van de hoeveelheid vitamine D die je dagelijks nodig hebt wordt op deze manier aangemaakt. De rest komt uit de voeding. Vitamine D komt uitsluitend voor in voedingsmiddelen van dierlijke herkomst. Deze voedingsmiddelen bevatten echter over het algemeen erg weinig vitamine D. Een uitzondering hierop zijn vette vissoorten (bijvoorbeeld paling, zalm en makreel). Deze bevatten iets meer vitamine D. In Nederland wordt vitamine D aan margarine, halvarine en bak- en braadproducten toegevoegd. Bij onvoldoende zonlichtblootstelling of bij mensen met een donkere of een getinte huid wordt er minder vitamine D aangemaakt. Deze lagere aanmaak is met een gezonde voeding niet volledig te compenseren. Daarom is het nodig om extra vitamine D te nemen in de vorm van druppels.

Tijdens de periode september tot en met maart bereiken de UVB stralen niet de aarde en zal er ook geen vitamine D worden aangemaakt. Voor een ieder is het belangrijk om dan extra vitamine D in te nemen. Bonusan vitamin D raadt mijn orthomoleculaire arts aan. Vooral de kinderen die in een beenverlengingsproces zitten, is het aan te raden om de aanmaak via een bloedafname te controleren zodat men kan controleren wat de hoogte van vitamine D is in het bloed. In ieder geval zou een tekort aan vitamine D geen reden hoeven te wezen om de botaangroei te belemmeren.

Reactie(s)